Clubmatch

  • Fokkerijklas_podenco_ibicenco_-_fokker__van_oxymoron__pagebanner
  • Winnaar_beste_van_de_show_-_dawnville_keepsake_pagebanner

Clubmatch KC Hoogeveen zondag 28 juni 2020 afgelast. 

Vanwege de Corona maatregelen hebben wij de Clubmatch van 28 juni gecancelled. Of en wanneer deze georganiseerd gaat worden is op dit moment nog onduidelijk. 

Meer info volgt. Eventuele vragen kunnen naar clubmatch@kchoogeveen.nl

 

Heb je nog nooit meegedaan aan een hondenshow, maar lijkt dat je wel wat? Dan is het verstandig om je hierin verder te verdiepen zodat je weet wat je te wachten staat. Om je alvast een eindje op weg te helpen, zetten we een aantal dingen voor je op een rij.

 

eisen om deel te mogen nemen

Om deel te mogen nemen aan een hondenshow moet je hond een rashond met stamboom zijn. Als de eigenaar in Nederland woont, moet de hond in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) van de Raad van Beheer staan. De naam en het adres op het eigendomsbewijs moeten overeenstemmen met de werkelijkheid. Is dat niet het geval, dan moet je dit in orde maken. 

 

ringtraining

Voordat je daadwerkelijk deelneemt aan een show, is het verstandig het voorbrengen van je hond in de ring alvast te oefenen. Een ringtraining kun je bij veel kynologenclubs volgen. Je oefent dan om je hond netjes in snelle pas of draf te laten lopen, maar ook leert je hond om enige tijd rustig en zo mooi mogelijk te blijven staan. Daarnaast went je hond er tijdens de training aan dat een vreemde hem betast of zijn gebit wil zien.

 

verzorging van het uiterlijk

Op een hondenshow kijkt de keurmeester niet alleen of je hond gezond is ('fit for function') en gedrag vertoont dat bij het ras past. Hij kijkt natuurlijk ook naar het uiterlijk van je hond. Veel mensen besteden daar dan ook extra aandacht aan voordat de hond de ring in gaat. Wat je moet doen om je hond er zo mooi mogelijk uit te laten zien, is per ras verschillend. Het ene ras moet in bad, het andere geknipt en het derde heeft een vacht die je met trimmen in conditie moet houden. Andere rassen zien er piekfijn uit als je ze alleen borstelt. Vraag hiernaar bij je fokker of rasvereniging.

 

begin niet al te groot

Doe je voor het eerst mee aan een show, kies dan niet voor een grote hondententoonstelling maar liever voor een iets kleinere. Aan een grote show nemen veel honden deel en er zijn vaak veel bezoekers. Zowel voor hond als baasje kan dit imponerend of stressvol zijn. Samen maak je dan niet het debuut dat je voor ogen had. Daarom is zo'n grote show wellicht niet de plek om je debuut te maken. Je kunt dat beter doen bij een kleinschaliger evenement met een meer relaxte sfeer, zoals een clubmatch. 

 

inschrijven

Bij vrijwel alle shows kun je je online inschrijven. Houd er rekening mee dat de inschrijving enkele weken voor de show sluit. Je kunt je dan niet meer inschrijven.

Bij het inschrijven geef je aan in welke klas je hond uitkomt. Je moet daarvoor weten hoe oud je hond is op de dag waarop je hem showt. Meestal moet je hond minimaal negen maanden zijn. Sommige shows kennen een jongste puppy- of puppyklas; daar is je hond welkom vanaf vier of zes maanden.

 

het kiezen van de winnaar

De keurmeester bekijkt alle honden van een ras. Per ras wijst hij één reu en één teef aan als ‘beste’. Daaruit kiest hij vervolgens de beste van het ras (best of breed, BOB). Op een show doen vaak meerdere rassen mee. Er zijn dan meerdere ringen, waarin de keurmeesters bij ieder ras de beste van het ras kiezen. Alle rassen maken deel uit van een rasgroep. Er zijn tien rasgroepen. Uit de ‘beste van het ras’ van de rassen die tot eenzelfde rasgroep horen, kiest een keurmeester de ‘beste van de groep’ (best in group, BIG). De tien ‘beste van de groep’-honden nemen het vervolgens tegen elkaar op om de beste van de show te worden (best in show, BIS).

 

ga altijd naar minimaal 2 shows

Misschien wordt je debuut niet het gedroomde succes, bijvoorbeeld omdat er wat mis gaat bij het voorbrengen van je hond of in de voorbereiding. Misschien valt het keurrapport van de keurmeester wel tegen. Laat je daar niet door demotiveren en ga in ieder geval nog eens. Een enkele beoordeling zegt niet genoeg en een tweede keer weet je al veel beter hoe het er op een hondenshow aan toe gaat. Een jonge hond is bovendien volop in ontwikkeling en kan zich een paar maanden later heel anders tonen.

Krijgt je hond bij shows regelmatig de beoordeling ‘uitmuntend’, dan zitten er misschien op den duur wel kampioenschapsprijzen in. Dat kan een goede reden zijn om vaker te showen. Blijkt het showen toch niets voor je hond of voor jou te zijn, dan zijn er genoeg andere leuke dingen die je met je hond kunt doen. Het belangrijkste: je hond blijft altijd je eigen persoonlijke kampioen!

 

 

Clubmatch KC Hoogeveen 2019

KC Hoogeveen organiseerde op 30 Juni 2019 de Clubmatch voor: Honden met fci stamboom. De uitslag van 2019 is hier in te zien>>Uitslagen_Clubmatch_30_juni_2019.docx

De clubmatch is een hondenshow voor alle FCI erkende hondenrassen. 
Alle deelnemers zijn welkom vanaf 8.30 uur. De keuringen gaan van start om 10.00 uur.
Draagnummers en catalogus zijn bij het secretariaat af te halen, tot kwartier voor aanvang.

We hebben voor de winnaars mooie rozetten te winnen. Ook hebben we voor alle beste baby's en beste puppy's van alle rassen een prijs.

Keurmeesters
We hebben de volgende keurmeesters bereid gevonden om te komen keuren;

De heer Joop Hiddes groep: 2,4 & 6

Mevrouw Mieke Jansen-Kalshoven groep: 3
De heer Dick Rutten groep: 5,7 & 8
Mevrouw Erica Bakker-v.d. Woestijne groep: 1 & 10
De heer Pieter Buurema groep: 9

Het Clubmatch team houdt zich het recht voor, indien nodig wijzigingen in bovenstaande indeling aan te brengen!

Betaling
De betaling dient tegelijktijdig met de inschrijving te worden voldaan, eerder wordt uw inschrijving niet verwerkt.
Betaling op de dag zelf is niet mogelijk.

U bespaart ons veel werk als u het inschrijfformulier duidelijk en correct invult. Voorkom hierbij fouten; Pak de stamboom van uw hond en bijgevoegde toelichting erbij.

Klassen

Er kan ingeschreven worden in onderstaande klassen 

 

Klasse indeling
1 Babyklas (4-6 mnd) € 17,50
2 Puppyklas (6 - 9 mnd) € 17,50 
3 Jeugdklas (9 - 18 mnd) € 20,00
4 Tussenklas (15 - 24 mnd) € 20,00
5 Openklas (vanaf 15 mnd) € 20,00
6 Veteranenklas (vanaf 8 jaar) € 20,00
7 Koppelklas
(reu en teef van hetzelfde ras en variëteit en van dezelfde eigenaar)
€   2,00
8 Fokkerijklas
(minimaal 3 en maximaal 5 honden van hetzelfde ras en fokker)
€   2,00

Niet leden van de KC Hoogeveen zijn van harte welkom, zij betalen echter € 11,25 contributie voor de rest van dit jaar. Graag aankruisen op het formulier. 

Honden ingeschreven in genoemde klassen dingen normaal mee naar "beste hond van de clubmatch", met uitzondering van de honden, die ingeschreven zijn in de baby- en de puppy klasse.
De beste baby's van het ras gaan op voor de titel "beste baby in show" en de beste puppy's van het ras gaan op voor de titel "beste puppy in show".
Zoals altijd is er ook de mogelijkheid om mee te doen aan de koppelklasse.
Een koppel is een combinatie van een reu en een teef van hetzelfde ras en variëteit, alsmede dezelfde eigenaar, ongeacht leeftijd en geslacht.

De bedoeling is dat het koppel een zo harmonieus mogelijke eenheid vormt. Hetzelfde geldt voor een fokkerijklas die bestaat uit minimaal drie en maximaal vijf honden van hetzelfde ras en variëteit. De honden zijn gefokt door dezelfde persoon, maar zijn niet noodzakelijkerwijze zijn eigendom. 

Kind-Hond show & Junior Handling

Tevens is er deze dag ook weer een speciale kind-hond show en junior handling. Hierbij mogen alle kinderen deelnemen met een hond die deze dag reeds ingeschreven is voor de clubmatch.

Uiteraard mogen alle deelnemers verkleed komen. Ook hierbij hebben we verschillende groepen
Kind - hond kinderen tot 8 jaar
Kind - hond kinderen van 8 t/m 13 jaar
Junior Handling 13 t/m 18 jaar
Deelname aan de kind-hond show en junior handling is gratis.

Terrein

Uiteraard mag iedereen zijn/ haar partytent en/of luifel mee nemen, maar we zouden graag de ruimte direct langs de ringen vrij willen houden.
Tevens zouden we het terrein graag netjes houden dus wanneer uw hond zijn behoefte doet op het veld gelieve dit op te ruimen.
Langs het fietspad hebben we een grote uitlaatstrook daar en ongelukjes op het veld graag zelf opruimen.